Bensinskatten höjs av fyra skäl

Regeringen lovade att de inte skulle höja bensinskatten i sitt vallöfte – något de nu bryter och menar på att de bryter av fyra olika anledningar.

156014-zapfpistole-01Ibland kan det vara svårt att hänga med när det kommer till skatter, och speciellt när det kommer till bensinskatt och klimat. Många är det som inte riktigt kan ta på ämnet då de har en sådan okunskap och i tidigare artikel har vi tagit upp det här med olika naturvetenskapliga mätmetoder och hur man går tillväga i fysik eller kemi. Men, oavsett vad man kan eller inte så vet vi att man inte ska bryta ett löfte, för ”sänkt bensinskatt” är något vi alla vet vad det betyder. Men, varför har då regeringen valt att gå ifrån sitt löfte.

Höjd bensinskatt vid årsskiftet

Aftonbladet skriver att det kommer att bli en höjning av bensinskatten vid årsskiftet.

  • För bensin sker höjningen med 48 öre litern – efter moms blir det dock 60 öre
  • För diesel sker höjningen med 53 öre litern – efter moms blir det dock 66 öre

Varför det kommer att bli en höjning är på grund av att det nu blandas in en mindre andel etanol i bensinen än vad det tidigare gjordes och att den inte beskattas på samma sätt som bensin. Varför man nu väljer att höja skatten är förmodligen även för att man har ett samarbete med Miljöpartiet och man ville vinna en annan budgetstrid och då gäller det även på de högsta nivåerna att man får kompromissa. Men, Stefan Löven menar på att Statens affärer går dåligt och med underskott och att man då måste ha in pengar för att man ska kunna betala satsningar på infrastruktur och försvar. Vad dessa höjningar kommer att resultera i är att statskassan kommer att öka med ungefär 350 miljoner kronor.

Om man ska bli förvånad när partierna lovar något men gör det andra? Nej, absolut inte. Magdalena Andersson sa tidigare att det redan är dyrt med bensin som det är, men tydligen kan privatpersoner öppna plånböckerna ytterligare lite till.