Naturvetenskapliga mätmetoder

Naturvetenskapliga ämnen är väldigt spännande, men också något som många tycker är ganska svårt. Kemi, fysik, biologi och teknik har alla sin grund i logiken, och för den som har lätt för logiskt tänkande är de här ämnena oftast inte något som är enormt svårt så länge man tar sig tid att sätta sig in i det. Matematiken är grundstenen i de här ämnena, för i slutändan handlar det till största del om att göra olika mätningar, uträkningar och uppskattningar. Har man svårt för siffror och matematik kan det därför vara väldigt svårt att få den djupa förståelsen för dessa ämnen, men det betyder inte att du inte kommer kunna sätta dig in i det ändå. Du kanske bara får jobba lite hårdare än andra. Så ett viktigt redskap när det kommer till de naturvetenskapliga ämnena är mätredskap, vilket du bland annat kan köpa från http://www.intab.se som har tryckmätare, luftfuktighetsmätare och en massa annat! Nyfiken på mätningens roll i de olika ämnena? Här är några exempel:

  • Kemi: Här mäter du det mesta för att ha kontroll över processer och reaktioner, och blandningars olika förhållanden är viktiga. Så här mäter vi både volym och massa, liksom koncentration, temperatur och pH-värde.
  • Fysik: Inom fysiken är det också många saker som ska mätas. Det är densitet och volym, massa, hastigheter, vinklar, grader, luftmotstånd och kraft. Ju mer avancerad fysiken är desto fler mätvärden är det som spelar in i hur noggrant resultatet blir.
  • Biologi: Här finns det både saker som mäts och saker som inte mäts. Ute på fält så mäter man kanske olika koncentrationer och pH-nivåer och täthet av organismer, och man kan även göra mätningar av en population och deras storlek, och kartlägga deras habitat.
  • Teknik: Här är det mycket som ska mätas! Det är tryck och belastning, det är även hastighet, man räknar på hur många varv saker rör sig, hur stor spänning det är, densitet och vikt på olika material och hur stor hållbarhet de har… Ja inom tekniken är mätvärden det största man har att förlita sig på, tänk om man inte visste att det där materialet man använda i en viss maskin egentligen inte var tillräckligt hållfast för att kunna bära upp trycket av det där andra materialet?

Alla kan lära sig mäta och räkna, och kanske har även du en framtid inom naturvetenskapen. En dag kanske det är du som får ta emot Nobelpriset i kemi?