Välj rätt däck till vintern

Bil som voltat i snöI skrivande stund är det svårt att sia om hur väglaget i vinter kommer att bli. Men oavsett hur det visar sig bli kan det vara en bra idé att redan nu inspektera sina vinterdäck.

Vintern är en tid då många olyckor inträffar på de svenska vägarna. Det beror på flera saker. Det är den mörkaste årstiden, men sikten är också dålig av andra skäl, inte minst när det snöar eller regnar. Vägarna är också halare, och det behöver inte bero på is, det kan lika gärna bero på snöglopp eller regn. Slutligen är det många som kör likadant på vintern som de gör på sommaren, och alltså inte anpassar sin körning efter förhållandena på vägen.

Man kan inte skydda sig från medtrafikanter som susar fram i 90 km/h på en 70-väg när det snöar, men man kan vidta åtgärder för att det egna fordonet ska bli så säkert som möjligt. En sådan åtgärd är att byta till vinterdäck i rätt tid. Reglerna för vinter- och sommardäck finns att läsa här. Perioden då man får köra med dubbdäck är från 1 oktober till 15 april. Man kan dock köra med dubbdäck även vid andra tidpunkter, om det råder vinterväglag.

Med eller utan dubbar?

Dubbdäck är dock inte tillåtna på vissa stadsgator, bl.a. på Hornsgatan på Södermalm i Stockholm. Den som letar efter ett alternativ som är tillåtna överallt kan välja vinterdäck utan dubb. De fungerar lika bra som dubbdäck på barmark, när väglaget är vått, temperaturen ligger kring noll och asfalten är saltad. Detta visas i en jämförelse som man kan läsa om här.

Vinterdäck utan dubbar kallas ofta för friktionsdäck. De är inte lika populära i Sverige som dubbdäck, som står för ungefär 70 % av försäljningen av vinterdäck till privatpersoner i Svea Rike. De som har tjänstebil väljer i ännu högre utsträckning dubbdäck. På kontinenten är friktionsdäcken däremot betydligt vanligare.

De är oftare lite billigare, har goda egenskaper på torra och blöta vägar, men har inte samma egenskaper på snö och is, vilket man ska vara uppmärksam på om man vintertid tänker köra norrut.

Om du misstänker att du kan behöva nya vinterdäck, kolla dem redan nu. Boka också in en tid för byte hos en verkstad, om du inte tänker byta dem själv. Det är bråda tider på många verkstäder när temperaturen faller.