Varför är sommardäck viktiga?

Som bilförare och bilägare bör du aldrig underskatta betydelsen av riktigt bra däck. Men varför är däcken så viktiga? Det handlar om kontaktyta, tyngd, styrning, bromsning och massa mer. 

Däcken är den enda kontakten som finns mellan föraren och vägen. Eftersom att varje däck har ungefär en handflata stor kontaktyta mot marken är det viktigt att alla däck är av god kvalitet hela vägen. Sommardäck är viktiga men det är även viktigt att ha rätt däck på vintern när snön och halka drar in.

Vad har däcken för funktion?

Man kan säga att ett däck har fyra funktioner, och dessa är:

  • Att bära upp bilen
  • Att absorbera stötar
  • Styrning
  • Att överföra broms-och manöverkrafter

De sommardäck som används måste kunna ge stöd åt bilens vikt och de ska också fungera som fjädring. Detta ökar komforten i bilen rejält. Det är dessutom tack vare däcken som man som förare kan stanna och manövrera sin bil överhuvudtaget. Läs mer om det i expressen.se.

Varför är bra däck så viktigt?

Om man har bra däck på sin bil fungerar de som en extra garanti för att färden både blir mer komfortabel och säker. Bilens prestanda kan försämras rejält av dåliga däck och dessutom ökar bromssträckorna både på torra och våta vägar. Att köra med dåliga däck kan också leda till att bilen sladdar lättare. Om man vill köra med ett lågt koldioxidutsläpp och en liten bränsleförbrukning bör man också ha kunskap om att lågt lufttryck och slitna däck ökar båda dessa.

Tips inför däckbytet

När det är dags att byta däck kan man antingen göra det själv eller lämna in bilen. Om man byter däck själv bör man kontrollera varje däck noga och sedan se till att bilen står stadigt. Man byter sedan ett eller två däck åt gången beroende på bilens position och hur pass kraftig domkraft man har. Om man lämnar in bilen kommer verkstaden att gå igenom däcken och även meddela om något däck behöver bytas. Det är alltid en fördel att kunna byta däck själv om något skulle hända men om man känner sig lite osäker på att byta flera däck eller om man inte har någon bra plats att stå på är det bra att överlåta jobbet till proffs.